Dobbeltsål

Dobbeltsål

Dobbeltsål eller dobbeltstråle fremkommer normalt, når der ikke er daglig slitage på sålen/strålen. Slitagen er en almindelig del af hovfunktionen. Når hoven trædes mod underlaget vil sten og grus afslide det overskydende horn. Hvis hesten til daglig kun benyttes på ridehusbund og finkornet ridebanebund. Såfremt hesten motioneres i skove, hvor underlaget er meget jævnt, vil der heller ikke blive slidt overskydende horn af.


Tilsvarende kan sålehornet og strålehornet i meget tørre perioder blive så hårdt, at underlaget ikke kan afslide det overskydende horn. Til gengæld vil hornet forblive siddende på hovens underside og blot blive hårdere og hårdere.


Hoven vil i begge ovennævnte tilfælde reagere ved at danne et underligt grynet og porøst hvidligt lag, som vil adskille den overskydende sål fra hestens nye og brugbare sål. Dette grynede lag vil langsom løsne den overskydende sål, og det kaldes "dobbeltsål".Her ses en hov, hvor dobbeltsålen er halvt fjernet, så forskellen tydeligt kan ses.

Nedenfor ses en dobbeltstråle, hvor den overskydende stråle er løftet fri fra den brugbare stråle. Det hvide grynede lag ses tydeligt.Nedenfor ses hoven beskåret. Det ses tydeligt, at hoven atter ser helt normal ud.