Hovens sundhed

Hovens sundhed

Hovpleje:


Hoven er et fantastisk organ, der skal kunne modstå store fysiske kræfter og store miljømæssige ændringer. Derfor er det meget vigtigt, at man sørger for en god og daglig hovpleje.


Når hesten bevæger sig, bevæger hele hoven sig også. Hver gang hesten sætter hoven til jorden, udvider hoven sig, og når hesten løfter benet igen, trækker hoven sig atter sammen. Denne bevægelse i hoven sørger for, at blodet bevæger sig rundt i hoven, samt bliver presset tilbage til hjertet. Hesten har ikke venepumper (til at sende blodet retur til hjertet) i sine ben, hvorfor det er hovene, der fungerer som pumper. Strålerne er en meget væsentlig medspiller til at få hoven til at udvide sig. Strålerne skal derfor være så store og sunde som muligt, så hesten får god kontakt til underlaget.


Ud over korrekt fodring - så byggestenene til hoven er i orden - skal hoven tilføres tilstrækkelig mængde vand, så hovens smidighed opretholdes.


Almindeligvis vil heste, der dagligt går på fold, få tilført tilstrækkelig mængde vand fra græsset på folden. Dog har vi i Danmark perioder, hvor foldene er tørret helt ud, ligesom der ikke falder ret meget regn. I disse perioder er det vigtigt at vande hestens ben dagligt, så hovene har mulighed for at trække vand i et kvarters tid. Dette forsømmes desværre meget ofte.


Når man nu alligevel venter på, at hovene optager en masse vand, kan strålerne lige få en tur med en en stiv børste, så alt snavs fjernes - også i dragtgruberne, hvorved forrådnelse undgås.


Hvis hovene ikke tilføres væske nok i tørre perioder, vil de tørre ud og sprække/flække ved selv de mindste tryk og belastninger fra underlaget. Disse sprækker vokser IKKE fast igen. Går hesten med sko, risikerer den af miste en del hovvæg, hvis skoen trædes af. Det samme risikeres, når smeden tager skoene af ved skoning, selv om smeden er forsigtig under aftagningen af skoen. Hvis hovvæggen er brækket af, vil det som regel være besværligt at lave en pæn skoning, fordi noget hovvæg mangler.


I tørre perioder bliver jeg meget ofte kontaktet af kunder, fordi hestenes sko sidder løst. Den helt naturlige forklaring på dette problem er udtørrede hove. Når hovene atter tilføres vand, sætter skoene sig fast igen, og hesteejeren er tilfreds. Forbliver hovene udtørrede, skrumper hovene ind, sømhullerne bliver store og skoene løse. Hvis hestene går med skoene i denne tilstand, slider sømmene hullerne større og skoene bliver mere løse. Til sidst trædes skoene af og efterlader en meget miserabel hov, hvor der er stor risiko for, at hesten bliver øm på grund af sømmene.


Disse sprækker vil oftest først rigtig blive bemærket, når klimaet atter er blevet vådt og regnfuldt. Mange relaterer ikke problemerne med "de tørre hove" til noget, der skete for en eller flere måneder siden.


Brugen af hovolie eller hovfedt er stort set "penge ud af vinduet". Hovene har ikke brug for olie. MEN olien kan til en vis grad holde på fugtigheden inde i hoven. Hvis man ønsker at bruge hovolie eller fedt, er det vigtigt at hovene er mættet med vand FØR hovolien eller hovfedtet smøres på. Det er absolut frarådeligt at påføre en tør (udtørret) hov olie eller fedt. Hvis den tørre hov påføres olie eller fedt, opnås den modsatte effekt, fordi olien eller fedtet forhindrer hoven i at optage væske.


Jeg har endnu ikke set et eneste hovolie-produkt, hvor der er udført seriøse undersøgelser om oliens indvirkning på hoven. Der er ikke ført bevis for, at olierne virker positivt på hovene ved at trænge ind og "gøre en masse godt".


Industrien, der udvikler diverse olier (og andre produkter til hestene), har en usædvanlig aggressiv markedsføring. Hestefolket ønsker alt det bedste for sine dyr, derfor skal ikke ret meget salgsteknik til for at overbevise hestefolket om det vidunderlige i produkterne.


Som beslagsmede bliver vi somme tider kontaktet af fabrikanter/importører, der ønsker os som sælgere af deres produkter - vi har naturligvis en mindre gevinst ved salget. En enkelt storleverandør tilbyder endog, at vi tilmed får procenter af al salg, kunderne foretager på deres web-shop, såfremt vi anbefaler netop deres produkt. Vi skal blot sørge for at kunden tilmeldes gennem vores navn. Jeg mener ikke, at hestefolket på denne måde får en ærlig og objektiv anbefaling fra beslagsmeden.


Jeg har naturligvis IKKE beviser på mine anbefalinger - jeg benytter "Rådet for Hovpleje"s anbefalinger. Endvidere har vi selv fire heste, som gennem en tre-års periode fik smurt hove efter alle kunstens regler. Jeg var dog ikke opmærksom på at sørge for, at hestenes hove var mættet med vand først. I disse år døjede vi også med udtørrede og sprukne hove, ligesom store dele af hornet blev revet af sammen med skoene, hvis de blev trådt af i de meget tørre perioder. Det var ikke unormalt, at skoene specielt om sommeren blev tabt sidst i smedeperioden.


For fire år siden ændrede vi vores pleje af hovene til KUN at sørge for, at hovene aldrig tørrede ud. Siden har hovene aldrig været flosset - heller ikke ved sko-aftrædning. Hyppigheden af aftrådte sko er i øvrigt faldet nævneværdigt.


Hvis hesten står på spåner eller lignende i sin boks, kan det være en god idé at påføre hovene hovolie/fedt umiddelbart før hesten sættes i boks for natten. MEN hoven skal være mættet med vand før olie/fedt påføres. Spåner og lignende (ikke halm) har det formål, at udtørre boksen for væske såsom urin og væsken i afføringen. Denne udtørring går også ud over hovene, der ikke kan forsvare sig mod spånernes udtørrende effekt.


Da det ser fint ud til stævner, at hovene skinner af hovolie, så er det selvfølgelig fint at påføre olien for udseendet skyld. Olien bliver slidt af i løbet af forholdsvis kort tid under ridningen og mister derved sin effekt.


Strålerne skal være store og fyldige for at have en god funktion. Desværre har mange heste ikke så gode stråler. Strålerne kan have mange forskellige størrelser, og som regel kan vi ikke gøre meget ved det. Dog kan vi sørge for så gode vilkår som muligt. DVS strålerne skal rengøres for at undgå bakterie eller svampeangreb.


Hovtjære er et godt middel til at holde strålerne sunde. Strålerne bør smøres mindst hver/hver anden dag med hovtjære.


Bakterie/svampeangreb kan føre til SUR STRÅLE.