Hestesko

Hestesko

Sko eller ej?


Når jeg kommer rundt i staldene hører jeg ofte, at "min hest skal tilrides, hvorfor den skal have sko på"! Dette mener jeg er direkte forkert. Blot fordi en hest skal tilrides behøver den bestemt ikke at skulle have sko på. De fleste heste tilrides i et ridehus eller på en ridebane, hvor underlaget er blødt, og stort set alle heste kan gå på et blødt underlag uden ømhed i sålerne.


Hestene kommer som regel på fold dagligt, hvorfor nogen slitage på hovene kan forventes. Hvis foldene er meget hårde og stenede kan hesten blive øm, og derfor kræve sko på enten for- eller bagben eller på alle fire ben.


Når hesten rides på ridebane, vil der ligeledes være et slid på hestens hove, hvorfor der - ligesom ovenfor - kan være behov for sko.


Mange heste fungerer fint uden sko, selv om de jævnligt rides i skovene eller på andre grusstier.


Som vejledning til om hesten behøver sko benytter jeg rytterens udsagn, samt en nærmere undersøgelse af hoven med min visitertang. Hvis rytteren fortæller, at hesten søger ud i græsset eller ind på midten af stierne, er det et klart signal til, at hesten får ondt i hovene (sålerne) af at gå på stiens ujævne overflade. Ved min visitation af hovene vil jeg som regel kunne fremkalde ømhed hos hesten, svarende til ømheden af at gå på de ujævne stier. Sko vil i disse tilfælde klart komme på tale. Normalt starter jeg med skoning af forbenene, idet det i de fleste tilfælde er tilstrækkeligt, for at hesten kan rides uden ømhed.


Nogle heste, der normalt går uden sko, får sko på i en kortere periode om sommeren, fordi det er spring eller jagtheste og har behov for mordax, så de står bedre fast under springningen eller jagten. Her skal der dog tages hensyn til, at sømmene kan forårsage mindre pæne hove i en periode, når hesten atter skal gå uden sko.Mit motto er: "Sko er ikke guds gave til hesten - sko er guds gave til mennesket, så vi kan bruge hesten til det, vi har købt den til."
Hesteskoene jeg benytter:


- Standard parallelsko er den de fleste heste går med. Forskoene har et optog og bagskoene har to optog (sideoptog). Parallelskoene er helt plane hele vejen rundt, og forskoene rejses lidt i tåen, for at lette overrulningen. Denne rejsning af tåen har kun betyning for heste, der benyttes på hårdt underlag - veje, stier og skovstier.


- Rollerskoen benyttes kun til forbenene. Den har normalt to optog (sideoptog). Den har en rundet form på undersiden (siden, der vender mod underlaget). Denne afrundede form giver en fortrinlig rulning i tåen, hvorfor man ikke rejser tåen som på parallelskoen, samt afrundede kanter hele vejen rundt, hvilket mindsker aftrædning af skoen, hvis hesten træder den ene forhov op på den anden hov. Dette sker mest på staldgangen og i boksen.


- Overrulningsskoen (Equilibriumskoen eller Comfortskoen) benyttes ligeledes kun til forbenene. Den har normalt to optog (sideoptog). Tåstykket er smedet noget bredere end de øvrige sko og samtidig er overrulningen smedet ind, så den starter allerede ved den inderste kant af tåstykket. Grenene er smedet lidt bredere, hvilket giver en bedre støtte i blødt underlag. Skoen har, ligesom rollerskoen, afrundede kanter langs ydersiden hele vejen rundt så aftrædningen på staldgangen og i boksen minimeres.


- Ringskoen benyttes til såvel for- som bagben. Den har to optog (sideoptog). Skoen er, som navnet siger, ringformet. Den bagerste del af skoen har en lige barre hen over strålen. Skoen skal give strålen støtte. Skoen er et sygebeslag, og er derfor for vidt at komme ind på brugen af her.


- Eggbarskoen benyttes til såvel for- som bagben. Den har to optog (sideoptog). Skoen er, som navnet siger, ringformet. Den bagerste del af skoen har en rund barre der skal ligge bag strålen. Skoen er et sygebeslag, og er derfor for vidt at komme ind på brugen af her.


- Heartbarskoen benyttes til såvel for- som bagben. Den har to optog (sideoptog). Skoen er ringformet. Den bagerste del af skoen har en hjerteformetbarre hen over strålen. Skoen skal give strålen støtte. Skoen er et sygebeslag, og er derfor for vidt at komme ind på brugen af her.


Jeg benytter flere andre typer sko end ovenfor nævnt, men de er så fåtallige, at jeg ikke vil komme ind på dem her.


Alle sko kan leveres med mordaxhuller.